17 October 2016

Motor Hilang

Bismillahirrahmanirrahim,



Innalillahiwa inna ilaihirajiun.

Masa aku nak pergi kerja Jumaat lepas (14 Oktober 2016), tiba-tiba motor EX5 aku takde kat tempat yang sepatutnya. Confirm kena curi sebab aku memang tak pernah letak motor tu kat tempat lain. Pengalaman hilang motor masa zaman belajar dulu buatkan aku lebih bertenang walaupun rasa terkejut dan sedih.

Mungkin ada hikmah ujian dari Allah ini ataupun kaffarah atas dosa-dosa aku yang banyak.

Kalau si pencuri itu terpaksa mencuri untuk keperluan sehariannya, aku redha dan maafkan beliau. Mudah-mudahan ada pahala untuk aku bila dia gunakan motor tu.

Pengajaran untuk aku, kena lebih berhati-hati selepas ini. Kena kunci dengan sempurna dengan kunci tambahan. Kalau nak tawakkal kepada Allah, kita terlebih dahulu kena berusaha dengan cara sepatutnya. Mudah-mudahan Allah gantikan dengan rezeki yang lebih baik.


Wallahua'lam.

15 September 2016

Raya Korban 2016

Bismillahirrahmanirrahim,



Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Hari raya Aidiladha telah berlalu. Harini dah hari terakhir Tasyrik. Hari terakhir boleh menyembelih binatang korban.

Alhamdulillah, Allah bagi rezeki nak buat korban lagi tahun ni. Malu sangatlah bila dapat bayar rumah yang berharga sampai beratus-ratus ribu, kereta berpuluh ribu nilainya, pakai smartphone yang harga sampai ribuan RM, Astro lebih RM100 sebulan dan bercuti sana sini, tetapi korban yang setahun sekalipun tak mampu nak buat.

Dari situ boleh lihat keutamaan kita dalam menjalankan perintah Allah dengan harta yang Allah berikan. Kalau pandai merancang kewangan, ibadah korban langsung tidak membebankan bila kita kumpul duit sikit-sikit. Bermula dari bulan depan.



Surau kariah aku tahun ni buat 8 ekor lembu. Satu yang menarik dalam ibadah korban tahun ni ialah yang menumbangkan lembu dan paling banyak buat kerja melapah lembu adalah orang-orang Bangladesh. Orang melayu hanya memerhatikan. Adalah tolong sikit-sikit. Pastu kepenatan.

Memang agak memalukanlah melihat kesungguhan mereka, kekuatan mereka bekerja sedangkan kita yang lebih kurang sebaya tak mampu buat seperti mereka.

Tetapi bila nak agihkan lembu tersebut, semuanya nampak sangat berkira dengan mereka. Yang dapat tulang dan bahagian dalaman lembu semua orang kita je.

Semoga amalan kita diterima oleh Allah. Bukan daging lembu itu yang Allah lihat ketika kita korbankan binatang peliharaan tersebut, tetapi taqwa yang Allah lihat. Wallahua'lam.

10 August 2016

Sarapan pagi emak

Bismillahirrahmanirrahim,


Isnin lepas aku ada shoot satu job outdoor di Pantai Kelanang. Jadi aku balik kampung sejauh 65km malam tu sebab esok pagi-pagi dah kena ada kat sana awal pagi. Dekat sikit aku nak ke Pantai Kelanang berbanding dari Kinrara. Wife tinggal kat rumah sebab esoknya dia kerja.

Malam tu borak lama dengan mak sambil teman mak lipat kain. Macam-macam topik borak sampai dekat pukul 11:30 malam. Biasanya mak pukul 10 dah tidur.

Tapi jam 4:50 pagi aku terjaga sebab dengar mak tengah buat sarapan pagi. Entah pukul berapa mak dah bangun. Mak buat nasi goreng. Biasanya mak bangun solat tahajjud dulu, pastu baru buat sarapan. Pastu bila azan subuh mak ngan abah gi solat berjemaah kat Masjid bersama.

Balik solat subuh, mak sambung goreng pisang pulak. Mak dari dulu memang bangun awal pagi untuk buat sarapan untuk kitorang adik beradik. Sejak dari zaman aku sekolah dulu. Teringat masa aku duduk kampung sekejap sebelum kahwin, tiap-tiap hari mak buatkan sarapan. Walaupun kadangkala kitorang makan sikit sangat.

Tapi itu 10 tahun dulu ketika mak masih kuat. Sekarang mak dah agak berusia. Uban putih dah banyak kat rambut mak. Kedut-kedut di wajah mak dah jelas kelihatan. Tenaga makpun dah tak berapa kuat. Kadangkala mak mengadu lenguh-lenguh kaki. Aku tahu mak buat tu sebab aku balik. Kalau setakat adik aku sorang kat rumah tu takde mak nak buat banyak camtu.

Bagi orang biasa, buat sarapan itu tiada apa-apa yang luar biasa. Tapi aku rasa itu satu tanda mak sayangkan anak-anaknya. Taknak mereka lapar bila pergi sekolah dan kerja. Ia satu pengorbanan. Aku rasa nak menangis je bila makan sarapan mak.

Masa salam dan cium mak sebelum aku keluar rumah, aku sempat peluk mak erat-erat. Ucap terima kasih. Aku tahan dari menangis.

Aku tak tahu berapa lama lagi masa Allah berikan aku untuk berbakti kepada mak dan abah. Aku doakan semoga mak ngan abah terus sihat. Diampunkan dosa-dosanya oleh Allah dan dimasukkan kedalam syurga, amiin.

06 June 2016

Ramadan 2016

Bismillahirrahmanirrahim,




Alhamdulillah, bertemu lagi kita semua dalam bulan Ramadan Al-Mubarak. Bulan penuh kerahmatan dan keampunan. Rasa sebak sangat masa mula tarawikh malam tadi di Masjid Negara. Dengan dipanjangkan umur kita untuk masuk ke bulan ini sahaja merupakan satu nikmat dan kurniaan Allah yang besar untuk kita.

Terpulang kepada kita sama ada nak mengambil peluang untuk jadi insan lebih baik, bertaubat atas dosa-dosa lepas ataupun membiarkan peluang ini berlalu pergi



Semalam juga aku sempat melawat kubur arwah bapa mertua aku. Rasulullah pernah melarang sahabat melawat kubur sebab adat jahiliyyah yang menyembuh kubur. Tetapi kemudian bila Islam dah mula kuat di kalangan sahabat, Rasulullah membenarkan. Tujuannya supaya kita semua ingat kepada kematian.

Kerana kematian merupakan tazkirah terbaik untuk kita. Semua orang, akan merasa Ramadan terakhir mereka. Ramai orang yang berpuasa pada tahun lepas, tahun ini dah berada dalam tanah.

Bila pula Ramadan terakhir kita?

Selamat berpuasa dan beribadah sepanjang bulan Ramadan. Semoga semua amalan kita diterima oleh Allah dan kita semua jadi insan lebih baik apabila keluar daripada Ramadan nanti, amiin.

29 April 2016

Pergaduhan harta faraid

Bismillahirrahmanirrahim


Pergaduhan Harta Faraid

1. Aku percaya, semua antara kita pernah tahu/hadapi pergaduhan antara adik beradik atau saudara mara akibat harta, tanah, rumah dsb. Sama ada muda atau tua sama sahaja. Sebenarnya punca utama semua masalah ini adalah ketiadaan wasiat.

2. Walaupun kita dah tahu pergaduhan itu kadangkala membawa sampai ke mati, tetapi langsung tiada usaha kita untuk ubah. Kenapa? Sebabnya berapa kerat je antara kita yang dah buat wasiat dan hibah (hadiah) untuk ahli keluarga masing-masing?

3. Kita tak tahu bila kita akan mati. Tanpa sedar, kelak kita sendiri bakal menyebabkan pergaduhan antara adik beradik sendiri tentang harta.

4. Tuntutlah ilmu tentang faraid. Buatlah wasiat. Belajar serba sedikit melalui kuliah ataupun beli buku tentang faraid. Kena tahu juga tentang hibah, harta sepencarian dsb.

5. Para asatizah sendiri sebenarnya ramai tak arif bab faraid dan pembahagian harta pusaka. Merekapun kadangkala bergaduh sesama adik beradik tentang ini.

6. Dengan sehelai kertas tulisan tangan, beli setem hasil RM10 dan matikan setem itu dengan cop suruhanjaya sumpah RM4, dokumen wasiat itu sudah sah digunakan di mahkamah. Ia mengelakkan pergaduhan sesama keluarga yang bakal berlanjutan sampai mati.

Islam itu adil. Mustahil hukum Allah itu menyebabkan orang tertindas. Hanya orang yang tiada ilmu dan tamak sahaja yang menyebabkan hukum Islam ini nampak zalim.

15 April 2016

Bersyukur

Bismillahirrahmanirrahim,



Jika masih bujang, bersyukurlah sebab masih punyai ruang berbakti sepenuhnya kepada ibu bapa. Tiada berbuat dosa kepada suami/isteri dan anak-anak yang menyebabkan sukar untuk ke syurga.

Jika masih belum memiliki zuriat, bersyukurlah sebab di hari akhirat kelak Allah tidak akan tanya tentang tanggung-jawab mendidik anak telah dilaksanakan dengan sempurna atau tidak. Begitu juga amaran dalam Quran tentang anak-anak yang jadi penyebab ramai manusia lalai dari mengingati Allah.

Jika telah memiliki zuriat, bersyukurlah sebab jika anak itu soleh/solehah, mereka boleh menjadi pencen kubur kepada ibu bapanya yang akan berikan pahala berpanjangan walaupun kita tiada lagi di muka bumi ini.

Kita hidup ni sekejap sahaja. Mari sama-sama bersyukur dengan kehidupan sementara di atas muka bumi ini?

04 April 2016

Hulu Langat Trail Run 2016.

Bismillahirrahmanirrahim,


Semalam aku join Hulu Langat Trail Run 2016 bersama sahabat baik aku Saipi dan Halil.

Saipi amik aku kat rumah jam 5:30 pagi. Kalau dia tak amik mau aku naik Vespa je ke sana. Lagipun semua orang tahu jalan ke IKBTN, Hulu Langat tu selalu jammed.

Ini pertama kali aku join trail run. Macam best. Trail ni bukan lari atas jalan raya yang kita boleh set masa/pace berlari. Laluan trail ni banyak terpaksa berhenti sebab kena beratur naik bukit, laluan sempit, melintas parit, masuk dalam sungai dsb.

Tapi aku rasa kurang best sebab sungai tak dalam,haha. Aku bayangkan sungai tu dalam atas dada baru best dan mencabar. Ni aku kongsi sikit gambar dari larian semalam. Kornag boleh tengok laluan tu sempit dan kena beratur,hehe.




Alhamdulillah kitorang berjaya sampai dengan selamat tanpa sebarang kecederaan. Aku tak rasa macam dah lari 10km masa selesai tu. Rasa macam lari petang2 kat Tasik Shah Alam je. Maybe sebab banyak kena berhenti. Masa dan pacepun kelaut sebab kena beratur tu,hehe.

Insyaallah join untuk lenkali.

Wallahua'lam.

31 March 2016

Samsung S7 Edge vs iPhone 6s

Bismillahirrahmanirrahim




Genap seminggu aku gunakan S7 Edge. Ini pandangan aku selepas guna kedua-dua flagship dari Apple dan Samsung ni. Ini kali pertama aku guna Android selepas 8 tahun gunakan iPhone.


  1. Design. Walaupun ia personal preference tapi aku rasa iPhone 6s punya design dah agak membosankan. Jangan silap faham, design iPhone 6s itu bagus cuma ia design 3 tahun lepas punya. iPhone7 akhir tahun ini juga dikatakan akan menggunakan design yang sama lagi. Maka stucklah dengan design tu sampai iPhone 7s lagi 2 tahun. S7 punya design metal-clad dan curve lebih terkini & dope.
  2. Resolution. Kalau tengok Super AMOLED display S7, lepas tu terus tengok screen iPhone 6s, rasa macam tengok TV OLED vs LCD je perasaannya. S7 punya pixel 4 kali lebih banyak dari 720p iPhone 6s. Jadi ia lebih vibrant, crisp, bright dan deeper black.
  3. Camera. Samsung S7 punya kamera jauh lebih baik. Hands down. Bukan setakat dari iPhone 6s tapi dari semua manufacturer lain. Kelajuan focus dan performance dalam low light memang macam langit dan bumi bezanya.
  4. Battery. Member selalu buat lawak, kalau nampak orang bawa powerbank, besar kemungkinan mereka pakai iPhone, hehe. Tapi 1700mAh vs 3600mAh memang jauh beza capacity battery. Aku dah tak perlu charge hp sepanjang hari. Masa nak tido, battery selalu ada lagi 30-40% balance dengan penggunaan sama dengan iPhone.
  5. Charging. Ini satu area yang Apple jauh ketinggalan dari dulu. Fast charging tu bukan joking. Seolah-olah macam iPhone 6s tu masak nasi guna slow cook je. 2 jam lebih nak fully charge iPhone 6s. Berbanding S7, sejam setengah dah penuh dengan kapasiti battery 2x ganda lebih besar. Untuk 15 minit charge, S7 boleh dapat 25% battery ketika iPhone belum sampai 10%. Tu belum cerita wireless charging.
  6. Water resistant. Bagi yang selalu naik motor dan jogging dalam hujan, ia satu kelebihan besar mempunyai fungsi ini. S7 boleh duduk dalam air 1.5 meter selama setengah jam. iPhone 7 ni harap ada IP68 rating ini.
  7. Storage. Dengan bracket harga S7 sama dengan iPhone 6s 16GB, Samsung pack S7 dengan storage 32GB + boleh tambah sampai 200GB dengan MicroSD. Sapa terer boleh merge MicroSD tu jadi internal storage. Zaman video 4k dan camera lebih 12 Megapixel, 16GB iPhone entry point bait memang mengarut.


Kesimpulan, every rocketship has to come back to earth eventually. Dangan harga yang sangat mahal (di Malaysia) dan ketinggalan dalam beberapa aspek teknologi terkini, iPhone kena buat lebih baik untuk flagship mereka akan datang.

Apapun ini hanya pandangan aku semata. Orang lain mungkin berbeza. Akupun masih lagi gunakan iPhone yang dah takde simcard tu.

17 February 2016

Ustaz alaf baru

Bismillahirrahmanirrahim,


Aku berpeluang mendengar diskusi santai Dr Maza + Dr Rozaimi Ramle di KGPA pada 17 Februari 2016 lepas. Sepatutnya ia diskusi antara Dr Maza bersama Ustaz Zamihan tapi atas sebab tertentu beliau tidak dapat hadir.

Diskusi tersebut boleh diikuti di youtube. Aku taknak ulas tentang itu.

Tapi dalam era teknologi maklumat dan ramai yang mula dekat dengan agama, biasanya asatizah yang berjaya menarik perhatian orang awam mudah mendapat tempat di hati mereka.

Dalam kepelbagaian bidang kerja dan tahap pendidikan orang awam, asatizah tidak boleh lagi mengajar agama seperti puluhan tahun lepas. Tidak boleh suruh mereka baca kitab arab kalau nak tahu lebih lanjut. Tidak bagi peluang orang awam bertanya soalan. Suruh mereka belajar agama di pondok dsb.

Tidak salah begitu. Tapi ia tidak praktikal.

Zaman ini, maklumat bergerak pantas. Kaedah belajar ilmu agama juga perlu melalui proses tersebut. Golongan ustaz yang merendah2an tahap IQ orang awam, berbicara dengan bahasa kasar atas nama agama semakin tidak mendapat tempat dihati orang.

Zaman ini, orang awam perlukan agama dibawa dengan cara yang lebih mudah dan ringkas. Dalil yang sahih dari Al-Quran dan hadis, perbahasan yang mudah diterima logik akal, diajar dengan akhlak dan interaksi lebih tinggi antara golongan ustaz-orang awam.

Mana-mana perbahasan ilmiah seperti ini mudah mendapat tempat dihati kebanyakkan orang pada masa ini. Agama ini bukan hanya untuk pelajar agama. Ia untuk semua.

Wallahua'lam.

02 February 2016

The Kabin, Kuala Selangor

Bismillahirrahmanirrahim,


Last week aku bersama team IT ofis buat perancangan tahun 2016 kat The Kabin, Kuala Selangor. Sebenarnya takdelah kat Kuala Selangor sangat, tapi kat Jeram je. Ni pertama kali aku sampai tempat ni.

Konsepnya tinggal dalam kontena yang telah digunakan. Kalau untuk lepak dan program dengan kawan-kawan memang sesuai sangat tempat ni. Cuma kalau berkeluarga macam agak sukar kerana ruangan yang agak sempit dan menggunakan katil double decker.


Kongsi sikit beberapa gambar kitorang kat sana.


Wallahua'lam.