10 August 2016

Sarapan pagi emak

Bismillahirrahmanirrahim,


Isnin lepas aku ada shoot satu job outdoor di Pantai Kelanang. Jadi aku balik kampung sejauh 65km malam tu sebab esok pagi-pagi dah kena ada kat sana awal pagi. Dekat sikit aku nak ke Pantai Kelanang berbanding dari Kinrara. Wife tinggal kat rumah sebab esoknya dia kerja.

Malam tu borak lama dengan mak sambil teman mak lipat kain. Macam-macam topik borak sampai dekat pukul 11:30 malam. Biasanya mak pukul 10 dah tidur.

Tapi jam 4:50 pagi aku terjaga sebab dengar mak tengah buat sarapan pagi. Entah pukul berapa mak dah bangun. Mak buat nasi goreng. Biasanya mak bangun solat tahajjud dulu, pastu baru buat sarapan. Pastu bila azan subuh mak ngan abah gi solat berjemaah kat Masjid bersama.

Balik solat subuh, mak sambung goreng pisang pulak. Mak dari dulu memang bangun awal pagi untuk buat sarapan untuk kitorang adik beradik. Sejak dari zaman aku sekolah dulu. Teringat masa aku duduk kampung sekejap sebelum kahwin, tiap-tiap hari mak buatkan sarapan. Walaupun kadangkala kitorang makan sikit sangat.

Tapi itu 10 tahun dulu ketika mak masih kuat. Sekarang mak dah agak berusia. Uban putih dah banyak kat rambut mak. Kedut-kedut di wajah mak dah jelas kelihatan. Tenaga makpun dah tak berapa kuat. Kadangkala mak mengadu lenguh-lenguh kaki. Aku tahu mak buat tu sebab aku balik. Kalau setakat adik aku sorang kat rumah tu takde mak nak buat banyak camtu.

Bagi orang biasa, buat sarapan itu tiada apa-apa yang luar biasa. Tapi aku rasa itu satu tanda mak sayangkan anak-anaknya. Taknak mereka lapar bila pergi sekolah dan kerja. Ia satu pengorbanan. Aku rasa nak menangis je bila makan sarapan mak.

Masa salam dan cium mak sebelum aku keluar rumah, aku sempat peluk mak erat-erat. Ucap terima kasih. Aku tahan dari menangis.

Aku tak tahu berapa lama lagi masa Allah berikan aku untuk berbakti kepada mak dan abah. Aku doakan semoga mak ngan abah terus sihat. Diampunkan dosa-dosanya oleh Allah dan dimasukkan kedalam syurga, amiin.

06 June 2016

Ramadan 2016

Bismillahirrahmanirrahim,




Alhamdulillah, bertemu lagi kita semua dalam bulan Ramadan Al-Mubarak. Bulan penuh kerahmatan dan keampunan. Rasa sebak sangat masa mula tarawikh malam tadi di Masjid Negara. Dengan dipanjangkan umur kita untuk masuk ke bulan ini sahaja merupakan satu nikmat dan kurniaan Allah yang besar untuk kita.

Terpulang kepada kita sama ada nak mengambil peluang untuk jadi insan lebih baik, bertaubat atas dosa-dosa lepas ataupun membiarkan peluang ini berlalu pergi



Semalam juga aku sempat melawat kubur arwah bapa mertua aku. Rasulullah pernah melarang sahabat melawat kubur sebab adat jahiliyyah yang menyembuh kubur. Tetapi kemudian bila Islam dah mula kuat di kalangan sahabat, Rasulullah membenarkan. Tujuannya supaya kita semua ingat kepada kematian.

Kerana kematian merupakan tazkirah terbaik untuk kita. Semua orang, akan merasa Ramadan terakhir mereka. Ramai orang yang berpuasa pada tahun lepas, tahun ini dah berada dalam tanah.

Bila pula Ramadan terakhir kita?

Selamat berpuasa dan beribadah sepanjang bulan Ramadan. Semoga semua amalan kita diterima oleh Allah dan kita semua jadi insan lebih baik apabila keluar daripada Ramadan nanti, amiin.

29 April 2016

Pergaduhan harta faraid

Bismillahirrahmanirrahim


Pergaduhan Harta Faraid

1. Aku percaya, semua antara kita pernah tahu/hadapi pergaduhan antara adik beradik atau saudara mara akibat harta, tanah, rumah dsb. Sama ada muda atau tua sama sahaja. Sebenarnya punca utama semua masalah ini adalah ketiadaan wasiat.

2. Walaupun kita dah tahu pergaduhan itu kadangkala membawa sampai ke mati, tetapi langsung tiada usaha kita untuk ubah. Kenapa? Sebabnya berapa kerat je antara kita yang dah buat wasiat dan hibah (hadiah) untuk ahli keluarga masing-masing?

3. Kita tak tahu bila kita akan mati. Tanpa sedar, kelak kita sendiri bakal menyebabkan pergaduhan antara adik beradik sendiri tentang harta.

4. Tuntutlah ilmu tentang faraid. Buatlah wasiat. Belajar serba sedikit melalui kuliah ataupun beli buku tentang faraid. Kena tahu juga tentang hibah, harta sepencarian dsb.

5. Para asatizah sendiri sebenarnya ramai tak arif bab faraid dan pembahagian harta pusaka. Merekapun kadangkala bergaduh sesama adik beradik tentang ini.

6. Dengan sehelai kertas tulisan tangan, beli setem hasil RM10 dan matikan setem itu dengan cop suruhanjaya sumpah RM4, dokumen wasiat itu sudah sah digunakan di mahkamah. Ia mengelakkan pergaduhan sesama keluarga yang bakal berlanjutan sampai mati.

Islam itu adil. Mustahil hukum Allah itu menyebabkan orang tertindas. Hanya orang yang tiada ilmu dan tamak sahaja yang menyebabkan hukum Islam ini nampak zalim.

15 April 2016

Bersyukur

Bismillahirrahmanirrahim,



Jika masih bujang, bersyukurlah sebab masih punyai ruang berbakti sepenuhnya kepada ibu bapa. Tiada berbuat dosa kepada suami/isteri dan anak-anak yang menyebabkan sukar untuk ke syurga.

Jika masih belum memiliki zuriat, bersyukurlah sebab di hari akhirat kelak Allah tidak akan tanya tentang tanggung-jawab mendidik anak telah dilaksanakan dengan sempurna atau tidak. Begitu juga amaran dalam Quran tentang anak-anak yang jadi penyebab ramai manusia lalai dari mengingati Allah.

Jika telah memiliki zuriat, bersyukurlah sebab jika anak itu soleh/solehah, mereka boleh menjadi pencen kubur kepada ibu bapanya yang akan berikan pahala berpanjangan walaupun kita tiada lagi di muka bumi ini.

Kita hidup ni sekejap sahaja. Mari sama-sama bersyukur dengan kehidupan sementara di atas muka bumi ini?

04 April 2016

Hulu Langat Trail Run 2016.

Bismillahirrahmanirrahim,


Semalam aku join Hulu Langat Trail Run 2016 bersama sahabat baik aku Saipi dan Halil.

Saipi amik aku kat rumah jam 5:30 pagi. Kalau dia tak amik mau aku naik Vespa je ke sana. Lagipun semua orang tahu jalan ke IKBTN, Hulu Langat tu selalu jammed.

Ini pertama kali aku join trail run. Macam best. Trail ni bukan lari atas jalan raya yang kita boleh set masa/pace berlari. Laluan trail ni banyak terpaksa berhenti sebab kena beratur naik bukit, laluan sempit, melintas parit, masuk dalam sungai dsb.

Tapi aku rasa kurang best sebab sungai tak dalam,haha. Aku bayangkan sungai tu dalam atas dada baru best dan mencabar. Ni aku kongsi sikit gambar dari larian semalam. Kornag boleh tengok laluan tu sempit dan kena beratur,hehe.




Alhamdulillah kitorang berjaya sampai dengan selamat tanpa sebarang kecederaan. Aku tak rasa macam dah lari 10km masa selesai tu. Rasa macam lari petang2 kat Tasik Shah Alam je. Maybe sebab banyak kena berhenti. Masa dan pacepun kelaut sebab kena beratur tu,hehe.

Insyaallah join untuk lenkali.

Wallahua'lam.

31 March 2016

Samsung S7 Edge vs iPhone 6s

Bismillahirrahmanirrahim




Genap seminggu aku gunakan S7 Edge. Ini pandangan aku selepas guna kedua-dua flagship dari Apple dan Samsung ni. Ini kali pertama aku guna Android selepas 8 tahun gunakan iPhone.


  1. Design. Walaupun ia personal preference tapi aku rasa iPhone 6s punya design dah agak membosankan. Jangan silap faham, design iPhone 6s itu bagus cuma ia design 3 tahun lepas punya. iPhone7 akhir tahun ini juga dikatakan akan menggunakan design yang sama lagi. Maka stucklah dengan design tu sampai iPhone 7s lagi 2 tahun. S7 punya design metal-clad dan curve lebih terkini & dope.
  2. Resolution. Kalau tengok Super AMOLED display S7, lepas tu terus tengok screen iPhone 6s, rasa macam tengok TV OLED vs LCD je perasaannya. S7 punya pixel 4 kali lebih banyak dari 720p iPhone 6s. Jadi ia lebih vibrant, crisp, bright dan deeper black.
  3. Camera. Samsung S7 punya kamera jauh lebih baik. Hands down. Bukan setakat dari iPhone 6s tapi dari semua manufacturer lain. Kelajuan focus dan performance dalam low light memang macam langit dan bumi bezanya.
  4. Battery. Member selalu buat lawak, kalau nampak orang bawa powerbank, besar kemungkinan mereka pakai iPhone, hehe. Tapi 1700mAh vs 3600mAh memang jauh beza capacity battery. Aku dah tak perlu charge hp sepanjang hari. Masa nak tido, battery selalu ada lagi 30-40% balance dengan penggunaan sama dengan iPhone.
  5. Charging. Ini satu area yang Apple jauh ketinggalan dari dulu. Fast charging tu bukan joking. Seolah-olah macam iPhone 6s tu masak nasi guna slow cook je. 2 jam lebih nak fully charge iPhone 6s. Berbanding S7, sejam setengah dah penuh dengan kapasiti battery 2x ganda lebih besar. Untuk 15 minit charge, S7 boleh dapat 25% battery ketika iPhone belum sampai 10%. Tu belum cerita wireless charging.
  6. Water resistant. Bagi yang selalu naik motor dan jogging dalam hujan, ia satu kelebihan besar mempunyai fungsi ini. S7 boleh duduk dalam air 1.5 meter selama setengah jam. iPhone 7 ni harap ada IP68 rating ini.
  7. Storage. Dengan bracket harga S7 sama dengan iPhone 6s 16GB, Samsung pack S7 dengan storage 32GB + boleh tambah sampai 200GB dengan MicroSD. Sapa terer boleh merge MicroSD tu jadi internal storage. Zaman video 4k dan camera lebih 12 Megapixel, 16GB iPhone entry point bait memang mengarut.


Kesimpulan, every rocketship has to come back to earth eventually. Dangan harga yang sangat mahal (di Malaysia) dan ketinggalan dalam beberapa aspek teknologi terkini, iPhone kena buat lebih baik untuk flagship mereka akan datang.

Apapun ini hanya pandangan aku semata. Orang lain mungkin berbeza. Akupun masih lagi gunakan iPhone yang dah takde simcard tu.

17 February 2016

Ustaz alaf baru

Bismillahirrahmanirrahim,


Aku berpeluang mendengar diskusi santai Dr Maza + Dr Rozaimi Ramle di KGPA pada 17 Februari 2016 lepas. Sepatutnya ia diskusi antara Dr Maza bersama Ustaz Zamihan tapi atas sebab tertentu beliau tidak dapat hadir.

Diskusi tersebut boleh diikuti di youtube. Aku taknak ulas tentang itu.

Tapi dalam era teknologi maklumat dan ramai yang mula dekat dengan agama, biasanya asatizah yang berjaya menarik perhatian orang awam mudah mendapat tempat di hati mereka.

Dalam kepelbagaian bidang kerja dan tahap pendidikan orang awam, asatizah tidak boleh lagi mengajar agama seperti puluhan tahun lepas. Tidak boleh suruh mereka baca kitab arab kalau nak tahu lebih lanjut. Tidak bagi peluang orang awam bertanya soalan. Suruh mereka belajar agama di pondok dsb.

Tidak salah begitu. Tapi ia tidak praktikal.

Zaman ini, maklumat bergerak pantas. Kaedah belajar ilmu agama juga perlu melalui proses tersebut. Golongan ustaz yang merendah2an tahap IQ orang awam, berbicara dengan bahasa kasar atas nama agama semakin tidak mendapat tempat dihati orang.

Zaman ini, orang awam perlukan agama dibawa dengan cara yang lebih mudah dan ringkas. Dalil yang sahih dari Al-Quran dan hadis, perbahasan yang mudah diterima logik akal, diajar dengan akhlak dan interaksi lebih tinggi antara golongan ustaz-orang awam.

Mana-mana perbahasan ilmiah seperti ini mudah mendapat tempat dihati kebanyakkan orang pada masa ini. Agama ini bukan hanya untuk pelajar agama. Ia untuk semua.

Wallahua'lam.

02 February 2016

The Kabin, Kuala Selangor

Bismillahirrahmanirrahim,


Last week aku bersama team IT ofis buat perancangan tahun 2016 kat The Kabin, Kuala Selangor. Sebenarnya takdelah kat Kuala Selangor sangat, tapi kat Jeram je. Ni pertama kali aku sampai tempat ni.

Konsepnya tinggal dalam kontena yang telah digunakan. Kalau untuk lepak dan program dengan kawan-kawan memang sesuai sangat tempat ni. Cuma kalau berkeluarga macam agak sukar kerana ruangan yang agak sempit dan menggunakan katil double decker.


Kongsi sikit beberapa gambar kitorang kat sana.


Wallahua'lam.




20 January 2016

Arwah Kakek & Nenek

Bismillahirrahmanirrahim,


Adik aku lahir tepat setahun lepas aku lahir.

Dengan kesihatan beliau yang tidak berapa baik ketika itu, mak abah tumpukan lebih perhatian kepada adik aku tersebut. Aku pula dijaga oleh arwah kekek ngan nenek. Rasanya sampai aku tadika.

Arwah nenek selalu kemban (aku tak tahu bahasa melayu apa) aku sambil buat kerja. Dia letak kain batik di keliling badannya dan letakkan aku kat belakang atau depan badannya.

Jadi aku sangat rapat dengan mereka. Daripada mereka juga aku pandai cakap jawa sebab mereka jarang berbahasa melayu.

Dalam group keluarga, ada jumpa gambar lama arwah kakek dan nenek. Tiba-tiba rasa rindu sangat kat mereka. Semoga roh arwah ditempatkan di kalangan insan yang beriman. Diampunkan segala dosa-dosa mereka yang lalu. Amiin.


Wallahua'lam.

11 January 2016

Diskusi Ilmiah Bidaah Hasanah.

Bismillahirrahmanirrahim,


Malam Sabtu lepas aku hadir ke Diskusi Ilmiah antara Dr Rozaimi Ramle vs Ustaz Ungku Ahmad Fadhil. Tajuk yang dibincangkan tentang Bidaah Hasanah.

Aku dapat buat beberapa kesimpulan daripada perbincangan mereka. Aku gunakan bahasa yang paling mudah :


  1. Kedua-dua mereka merupakan ilmuan agama yang mempunyai metodologi berbeza dalam memberikan kefahaman sesuatu hukum dalam masyarakat. 

  2. Ustaz Ungku banyak menyatakan kaedah-kaedah Usul Fiqh tanpa perincian yang jelas. Mungkin timbul kekeliruan kepada orang awam yang tidak belajar agama sebab kaedah-kaedah Usul Fiqh ini tidak terpakai dalam semua keadaan. Ada hukum yang menggunakan kaedah A, kaedah B dan sebagainya. Hujah beliau menggunakan qawaid 'aqliyyah dalam Usul Fiqh juga agak teknikal. 

  3. Dr Rozaimi punya perbahasan lebih selamat dan kemas. Mula-mula beliau nyatakan kaedah Usul Fiqh, kemudian bawakan dalil hadis dan Quran tentang perkara tersebut. Dan akhir sekali bahaskan apa pandangan ulama' dalam memahami nas dengan kaedah tersebut. Menariknya beliau menggunakan pandangan ulama' dari Mazhab Syafie sendiri dalam menyokong hujahnya. Aku percaya kalau guna pandangan Al-Bani, Ibn Taimiyyah, Ibn Qayyim dan seumpama mesti ramai tak setuju dan tak mahu percaya. 

  4. Tajuk yang mereka bahaskan dalam ruang bidaah hasanah seperti kenduri arwah (tahlil), maulidul rasul, bacaan yasin malam jumaat, bacaan selawat antara solat tarawikh dan sebagainya merupakan isu yang takkan berkesudahan sampai bila-bila. Ia akan tetap dibincangkan sampailah lepas kita semua mati kelak. Sebab kaedah mengeluarkan hukum berbeza antara kedua kumpulan ini.

  5. Aku boleh simpulkan yang Ustaz Ungku ni lebih kepada ahli Feqah dan Dr Rozaimi ni ahli Hadis. Kalau nak cari perbezaan metodologi antara keduanya mungkin kita jumpa banyak. Kalau nak cerita pandangan aku atau sesiapa yang tidak berpuas hati terhadap hujah kedua-dua pendapat ini mungkin beratus2.  Tapi untuk maslahat ummah kita raikanlah keduanya.

  6. Kalau nak cari persamaan; contoh dalam bacaan yasin malam jumaat. Disebabkan ada hadis umum bacaan Quran mungkin tiada masalah baca pada malam Jumaat. Tetapi jangan mengkhususkan kepada hari tersebut sahaja. Jangan percaya ada fadhilat/kaifiyat tertentu atau pahala khusus bila baca pada hari tersebut. Begitu juga dengan ibadah-ibadah lain.

  7. Diskusi ilmiah seperti ini sebenarnya tidak menyelesaikan apa-apa masalah. Semuanya isu yang menjadi perbahasan beratus tahun lamanya. Namun, sekurang-kurangnya, ia dapat beri ilmu kepada orang yang terbuka menerima pendapat dari kedua-dua ilmuan ini. Baru tahu hujah dan dalil mereka yang tidak sehaluan kita melakukan ibadah seperti itu.




Kesimpulannya, jalan penyelesaian terbaik adalah berlapang dada dengan sebarang perbezaan dan elak pergaduhan. Ya, kita boleh berkeras dengan pendapat kita sebab kita rasa ia yang paling betul. Tetapi jika kita menyebabkan pertengkaran & perpecahan dengan pihak yang tidak sehaluan, dakwah tersebut sukar dilakukan.

Mereka tetap dengan pendapat mereka dan kita jadi musuh mereka. Apa yang kita dapat? Keypoint dia dakwah. Jika mereka masih kawan kita, ada peluang kita dakwah dan terangkan ilmu yang sebenar.

Lebih baik kita menambahkan lagi ilmu. Berdoa agar amalan kita dan amalan mereka diterima Allah. Supaya kita semua dapat masuk syurga Allah.

Tiada guna kalau kita menang berhujah tapi perkara asas dalam agama seperti solat berjemaah di awal waktu, baca Al-Quran setiap hari, berakhlak baik, qiamullail, sedekah dan sebagainya kita jarang sangat buat.

Tahniah kepada pihak Masjid Al-Ikhlas, Seksyen 13, Shah Alam yang jadi penganjur diskusi ilmiah seperti ini. Mohon diadakan dengan lebih kerapa pada masa akan datang. Aku juga kagum penonton yang menyaksikan debat seperti ini dengan tidak bersorak-sorak seperti kebiasaannya yang aku hadiri.


Wallahua'lam.