20 March 2013

Percutian di Paya Indah Wetland, Dengkil

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, weekend lepas 16hb dan 17hb Mac 2013, aku bersama sahabat-sahabat aku bermalam di Paya Indah Wetland, Dengkil. Kitorang memang selalu plan buat aktiviti bersama camni supaya dapat rapatkan lagi ukhuwah. Ni merupakan trip pertama selepas percutian makan buah-buahan di Ulu Dong, Raub Pahang.

Walaupun tempat ni lebih kurang 15 minit je dari Putrajaya tapi aku percaya ramai yang tak pernah pergi sini:) Sebenarnya Paya Indah ni di bawah seliaan Jabatan Perhilitan Malaysia.  Luasnya kira-kira 3000 hektar.

Aku tulis kat caption gambar jelah pasni. Info semua aku letak kat situ je. Semua gambar guna kamera handphone je tanpa edit. Boleh klik gambar untuk besarkan :


Haa, kawasan tu lah tempat tinggal kitorang via iPhone Maps. Dikelilingi tasik & hutan belantara:) 

Paya Indah ni sesuai utk aktiviti rekreasi dan tenangkan fikiran. Tasik ni ada kat depan chalet kitorang je

Tu kawasan chalet C tempat kitorang duduk. Dia ada Chalet A, B dan C. Setiap satunya mesti ada beza design.


Ni lah rupa chalet yang kitorang duduk. Dulu masa tempat ni dipegang pihak swasta,  satu malam berharga RM500-600 sebuah. Sekarang korang rasa berapa?hehe. Kitorang sewa RM120 sahaja untuk satu malam!! Sangat berbaloi.

Kitorang sewa 2 buah chalet. Sebuah untuk lelaki dan sebuah lagi utk perempuan. Memanglah katil tak muat tapi bukannya nak selesa sangat:) Lagipun dalamnya luas mcm sebuah rumah.

Ok, ni pemandangan betul2 dihadapan chalet. Nasib kitorang takde yang kaki pancing

Selesai angkat barang, hujan turun dengan lebat. Aku dah risau tak dapat buat BBQ malam tu:) 


Nasib baik hujan lebat tu sebentar sahaja. Dalam kul 6 petang camtu dah berhenti. Alhamdulillah


Ammar kat celah2 katil. Kitorang lelaki bagi tilam ke chalet perempuan sebab kitorang tido lantai je.

Tiba masa untuk hidupkan api dan jadikan bara arang:) Untuk makluman tempat bakar BBQ ni + arang 2 plastik + kipas + penyepit boleh disewa dengan harga RM50 satu malam. Diaorang datang dan hantar satu set ni terus.

Sesi menghidupkan api:) Nasib ada pakar camping, Cot kat sini,hehe.

Sebelum maghrib sebuah keluarga lagi sampai. Echik & Nurul yang datang dari Kampung Bukit Changgang. Sebelah Paya Indah ni je tapi paling lambat,hehe.

Suasana maghrib di tasik tepi rumah kitorang:) Tenang dan damai.

Atas air memang ada banyak pokok bunga teratai:)

Memandangkan kamera henset punya flash tak bagus maka tak banyaklah gambar malam2 masa buat BBQ ni.

Kitorang punya BBQ malam tu Cot yang marinate. Ada kambing, sosej dan ayam. Udang galah pula di sponser oleh Halil yang memancing malam sebelumnya di Kemensah. Hebat gila dia mancing udang. Dapatlah rasa udang galah:)

Ok, dah ready untuk makan!! Masa bakar semua kelaparan. Punya banyak bakar, sekali separuh je kot yang makan,haha.

Malam tu juga kitorang buat birthday surprise kat Nana wife Halil. Punyalah susah kitorang nyorokkan kek tu dari pengetahuannya. Simpan bawah katil lagi tu kek Secret Recepi tu sebab peti ais tak muat,haha.

Selamat Hari Lahir Nana. Semoga korang sekeluarga diluaskan lagi rezeki selepas ini dan dilindungi Allah sentiasa, ameen. Ammar dan Arasy dah tak berminat bergambar. Hanya kek jadi tumpuan!!

Selepas makan dan kekenyangan kitorangpun berlengkar macam ular sawa:) Bilik ni lengkap dengan kipas dan aircond. TV ada tapi takdelah siaran Astro. Kitorang byk borak2 je. Kalau nak tengok TV baik tengok kat rumah.


Memandangkan lokasi tempat ni dekat je jadi tak bolehlah nak jama' solat. Aku kira dari rumah aku 40km je kot:)  Chalet kitorang sewa ni sebenarnya untuk couple. Jadi bilik air ada satu je. Bergilir2lah kitorang berenam. 


Malam tu berborak panjang. Tapi kitorang bangun awal untuk misi shoot sunrise:)  

Selesai solat subuh kitorang terus gerak ke menara tinjau yang ada dalam Paya Indah ni juga. Dalam kul 6:30 camtu dah sampai sini. 

Lokasi dalam ni memang kena naik kereta. Kalau nak jalan kaki agak jauh:) 

Kelihatan matahari mulai muncul di kaki langit. Subhanallah besar sungguh ciptaan Allah. 

Untuk maklumat walaupun sahabat2 aku ni bukan photographer semuanya tapi diaorang ada DSLR masing2. Walaupun ada yang dah berabuk tak pakai janji boleh guna masa diperlukan:)

Halil khusyuk dengan tripodnya:)

Pemandangan dari bahagian lain menara tersebut. Kalau ada angin pagi2 ni mesti lagi best.

Shoot dari belakang:) 

Masing2 dengan gaya tersendiri shoot gambar:)

Angle lain dari atas menara.

Saipi dan Halim. Saipi harap bawak DSLR tapi asyik amik gambar guna hp je,hehe. Dua2 ni datang tak bawak wife masing2:) bujangan.

Aku dah tak nak taruk caption apa.

Echik ngah shoot. Dia ni lah yang paling lama aku tak jumpa:) Selalu tak dapat jumpa bila kitorang yang lain buat aktiviti.

Pass. Apasal aku upload byk sangat ni. Nasib hosting free guna google punya je,haha.

Matahari dah tinggi camni maksudnya dah tak boleh solat subuh!!

Halil merenung masa depan. *caption tak boleh blah.

Ok aku dah penat taip sampai sini.

Ini lagi sorang asyik gambar guna iPhone je. Kamera letak kat bahu,hehe. Jgn marah Cot!haha. Dia ni satu2nya geng kitorang yang bukan Jawa. Eh Halimpun bukan Jawa tapi dia kahwin ngan orang Jawa,haha.

Kagum aku gambar ni. Aku snap point & shoot je tak libatkan apa2 skill.

Embun pagi mula menghilang dengan naik matahari.


Saipi lagi. Berapa kalilah asyik gambar ko je!! Dr Yuhanis tak dapat join sbb jadual tak sync ngan aktiviti kitorang. Insyaallah next time boleh join ye doktor ngan Naufal. Jgn risau Saipi ni behave kat sini,haha.

Jeti untuk bacaan meter. Ada termometer dan pembaris besar nak ukur dalam tasik tu:)

Reflection yang marveles.

Kabus pagipun dah mula menghilang. Aku bayangkan kalau ada byk kabus, pastu ada buaya berkeliaran mmg sangat thrill lah percutian kali ni. 

Jalan pusing keliling tasik.

Angle lebih kurang sama.

Tak pernah dibuat orang. BBQ malam tadi yang tak abis kitorang bakar semula untuk buat breakfast!! yeaay.

Banyak gaklah lauk malam tadi yang tak abis,hehe.

Anak echik Damia yang kelaparan menunggu BBQ bakar.

Bersiap2 kemas untuk jalan2 tengok Hippo ngan buaya:)

Kitorang bersedia untuk keluar berjalan2.

Kat Paya Indah ni ada badak air (Hippo). Diaorang bagi makan dari pukul 10-10:30 setiap hari Sabtu dan Ahad:)  Jadi bolehlah tengok betapa besar mulut dia dekat2. Budak2 memang takutlah.

Tapi aku rasa diaorang jinak. Aku lupa namanya. Satu Juwita satu lagi apa ntah.  Badak air adalah pembunuh nombor satu di Afrika berbanding binatang2 lain.

Rehatkan kepada kat situ. Kalau korang dekat mungkin diaorang boleh makan kepala korang sekali,hahaha.

Petugas tu bagi makan betik dan pisang. Betik dan pisang gred A besar2 buahnya. Akupun tak makan yang sedap2 camtu. 

Sebenarnya ada 4 ekor tapi lagi 2 ekor dalam kandang dan diasingkan sebab diaorang bergaduh:)

Ni kat kawasan itik dan angsa berhampiran tempat badak air dan tasik buaya. Sebenarnya aku amik gambar buaya makan tapi guna DSLR je. Buaya makan pukul 11:00 pagi. Jadi selepas tengok Hippo, burung merak dan itik ni bolehlah singgah terus ke kolam buaya. Ada berpuluh2 buaya kat sini.


Bergambar kenangan sebelum balik:) Semua ada dalam ni kecuali aku yang amik gambar.

Alhamdulillah dapatlah kitorang spend masa bersama-sama. Insyaallah ada rezeki nanti kitorang ada rancang camping kat lokasi lain yang lebih best lagi:) Aku sebenarnya dah penat taip ni. Tapi nak bagitau tempat ni memang berbaloi dan dapat eratkan lagi ukhuwah kitorang semua.

Kalau korang cari tempat nak rehat dan tenangkan fikiran di lokasi yang dekat dan murah bolehlah pertimbangkan lokasi ni. Tempat ni kurang pengunjung sebab kurangnya promosi. Ia memang berpotensi nak dijadikan kawasan beriadah bagi penduduk sekitar Lembah Klang.

Selain duduk kat chalet korang boleh berkhemah, berkayak, memancing, buat aktiviti jungle trekking dan lain-lain lagi kat sini. Kalau nak jalan2 petang-petangpun boleh naik basikal. 1 basikal RM5 sejam. Basikal budak-budakpun ada. Bolehlah naik basikal sekeluarga atau pun jogging kat sini. Harap info tu membantu serba sedikit bagi sesiapa yang tak tahu langsung tempat ni. Bercuti tak semestinya perlukan modal besar:)



Wassalam




9 comments:

Masy said...

wife cot yg tudung kelabu tu eh? eheemmm mcm dah tak lama lagi je nak berjunior tu *skodeng perut* hehehe

nak makan pisang gitu kene la jadi badak ye acaii. hihihi

Acaii Jawe said...

Kak Masy - Haha, tererlah kak:) Yelah tu kak. Sampai ati cakap saya badak!!huhu.

Anonymous said...

Bestttt!!! k.ila

Halim Wahid said...

Caii, gambar no 14 tu mcm diragukan jek caption nyer..aku xpernah tau pun ada pokok bunga matahari boleh hidup atas air..hahaha..

mungkin bunga teratai kot maksud ko..tp xtau la kalau aritu aku yg x perasan mmg bunga matahari atas air tu..ekekeke..

Acaii Jawe said...

Kak Ila - Ki orang Labohan Dagang pernah ke sini tak kak?haha

Halim Wahid - Hahahahah, bengong. Aku dah betulkan. Dalam kepala aku teratai tapi keluar matahari plak,hehe.

Halim Wahid said...

Sbb ko buat caption ko tgk kat matahari tu bukan apa yg ada atas air..hahaha..tp apa2 hal aku dah print screen siap2 sblm tegur..nnt boleh buat bahan..hahahahahahaha..

zarulfarhana said...

bestnya...

Manjoi said...

Very good info...

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.