08 April 2022

Coway vs Cuckoo

 Bismillahirrahmanirrahim,



Tahun ni aku baru nak start guna water filter berbayar. 

Jadi lepas survey dan jumpa ejen-ejen kedua-dua produk ni, aku nak kongsi beza kedua-dua brand ni. Kelebihan dan kekurangan mereka.

Ini pandangan dari SEORANG PEMBELI dan bukan ejen penjual. Jarang jumpa maklumat ni kat internet masa aku buat research haritu.

Mungkin ia membantu bagi yang baru cari. Kalau korang jumpa dan tanya ejen, mereka pasti akan bagitau produk merekalah yang terbaik. 


1. TEKNOLOGI
 
 • Coway majoriti produk dia hasilkan air RO (Reverse Osmosis) vs Cuckoo hasilkan air Mild-Alkaline. Masing-masing claim ia lebih baik untuk badan. Terpulang mana yang korang percaya.
 • Coway PH 6.5-7.5 vs Cockoo PH 7-8.
 • Jadi RASA AIR memang berbeza. Preference setiap orang berbeza.
• Coway guna membrane filter untuk dapatkan air RO. Ia ada wastage water.



 
• Cuckoo pula gunakan Nano Positive Filter + Electrolysis Sterilisation. Takde wastage (air yang keluar kat tanki).
• Hasil pembacaan aku. Air ni tujuannya nak pastikan badan HYDRATED je. Bagi aku, RO ke Alkali dalam badan ia akan neutralized. Kita akan dapat nutrisi dan sebagainya tu dari pemakanan. 


2. PRODUK

 • Setakat awal tahun 2022 ni, Produk Water Filter Coway ada 10 model vs Cuckoo ada 12 model pilihan. Saiz berbeza.
 • Tapi mereka ada killer produk yang majoriti orang ambil. Mungkin 3-4 produk/pakej.
 • Design Cuckoo pada aku lagi lawa. 
 • Dua-dua takde warna matte black.


3. SERVICES 

 • Sebab Coway guna filter RO, mereka perlu lebih banyak servis berbanding Cuckoo. 
 • Coway datang 2 BULAN sekali. Cuckoo 4 BULAN sekali. 
 • Jadi pada aku Cuckoo lebih convenient. Sebab kadangkala leceh juga kalau kerap datang rumah ni. Nak menunggu lagi. Itupun kalau mereka datang ikut masa yang kita nak. Kadang tunggu pagi, sampainya petang.


4. HARGA (2022) 

 • Harga Coway bermula dari RM65 hingga 190 sebulan. Ada 10 pilihan model. 
 • Harga Cuckoo bermula dari RM60 hingga RM160 sebulan. Ada 12 pilihan model. 
 • Cuckoo biasanya lebih murah. 
 • Kedua-dua brand boleh beli Cash. Free warranty dan servis setahun. 


 5. SEWA BELI (Kontrak) vs CASH? 

 • Aku ada buat calculation. 
 • Kalau beli cash, sebenarnya tetap kena bayar service RM500-600/year. Melainkan ko tahu model filter dan pandai nak buka unit tu sendiri. Pastu nak maintain sepanjang tahun.
 • Kalau spread 5 tahun penggunaan, cash sebenarnya LEBIH MURAH sedikit berbanding sewa. Bergantung kepada model. 
 • TAPI. Kalau ada promosi, sewa LEBIH JIMAT!!


 6. SAIZ (Haa, ini menarik!) 

 • Majoriti orang sekarang saiz isi rumah kecil. Jadi mereka tak suka saiz produk besar. Kalau boleh nak kecil, modern dan design cantik. Nak match dengan deco dapur.
 • Sebab itulah Coway & Cuckoo ada create line produk kecil. 
 • TAPI. Ada kelemahan saiz kecil ni.
• Mesin tapis air ni sebenarnya perlukan beberapa jenis filter. Sebab nak tapis bau, logam, karat, klorin dll yang tak nampak di mata. Sebab tu saiz mereka tu agak besar. 
 • Bila saiz kecil mereka buat compromise. Terpaksa cipta filter baru dan kurangkan bilangan filter. Jadi ia takkan sebaik model yang full size. 
 • Bila saiz kecil juga, ada yang TIADA tank simpanan air (tankless)
 • Kelebihan tankless ni ia cantik dan jimat space sebab saiznya kecil je.
 • Kelemahan. Ia tak sesuai bila isi rumah ramai. Ada kawan family 5 dewasa. Bila kerapa guna (terutama pagi), air dah tak sejuk dan kurang panas. Kena tunggu. Benda ni kalau jadi selalu akan frustated jugalah. Bayangkan nak minum air sejuk, sekali pulas ke mode SEJUK kita harap air sejuk, tapi suhunya normal. Panas pun sama. Kena tunggu 10-15 minit untuk mesin tu kerja. 
• Sebab bila tankless, air yang lalu dari paip disejukkan dan dipanaskan instantly. Komponen sejuk/panas kena bekerja keras. Penggunaan elektrik akan lebih tinggi. 
 • Bila ada tangki simpanan, boleh dapat air sejuk dan panas lebih banyak, 
 • Cantik vs convenient. Pilihan anda. 


 6. PESAING COWAY dan CUCKOO? 

 • Sebenarnya ada banyak lagi pesaing lain seperti JIKSOO SK MAGIK, ELKEN, LG, Diamond dll. 
 • Mereka juga ada produk yg design cantik. Harga lebih kurang (sewa & cash). 
 • Sebab tu Coway+Cuckoo makin agresif tawarkan harga rendah & kontrak lagi panjang (7 tahun). Jadi orang tak boleh cancel dan amik produk lain kalau mereka rasa nak tukar dalam tempoh 7 tahun tu. Bijak? 


KESIMPULAN


• Water Filter berbayar ni tujuan utama untuk convenient je. Senang nak air panas dan sejuk bila-bila masa. 
 • Kalau boleh masak air lebih baik. Lebih jimat. 
 • Sebelum ni aku guna water filter 3M luar+dalam dekat 10 tahun. 1 tahun kos dalam RM400+ (sebulan RM30). 
• Bila guna water filter (Coway+Cuckoo) kena tambah bil elektrik dalam RM30-50 sebulan bergantung kepada saiz. Kalau guna tankless lagi banyak penggunaan elektrik. 
 • Majoriti orang Malaysia pilih 2 brand ni sebab reputasi dan After Sales Services. Call Centre reliable. Tukang service ramai. 
• Bila korang ambil kontrak panjang, kena fikir penggunaan harian. Beli saiz kecil, ikat kontrak 7 tahun. Pastu ada anak 2-3 orang? Terus rasa tak cukup dan TAK BOLEH UPGRADE melainkan kontrak dah tamat.
 • Kalau korang kaya nak beli Water Filter yang digunakan company Starbucks, McDonalds, TeaLive, Texas Chicken dll. Mereka guna brand EVERPURE. Harga RM8,000+
• Aku tak favor mana-mana brand. Semua okay. Kalau korang tak ambil pun bagus juga sebab rajin (masak dan masukkan air dalam fridge). Ataupun beli botol Air Mineral setiap minggu.
 • Aku pilih Coway. 
 • Sebab aku ni jarang minum air manis, aku boleh bezakan rasa air filter ni. Aku lebih suka rasa air Coway ketika suhu normal dan sejuk. Takde sebab lain. 

Wallahua'lam.

04 April 2022

Ramadan 2022

Bismillahirrahmanirrahim, 

Ya Allah, dah lebih setahun aku tak update blog ni. Sekarang dah masuk bulan 3 Ramadan 2022. Alhamdulillah.

Masih diberikan kesempatan untuk menikmati rahmat Ramadan yang membantu kita pendosa seperti kita semua dapat masuk syurga Allah dengan rahmatNya. Bantu kita kembali kepada Allah dan agama.

Saja nak cerita masa 1 Ramadan haritu, aku kena enablekan bayaran Zakat Fitrah di Portal dan Apps Zakat Selangor (Android & iOS). Benda tu mesti kena enable selepas waktu maghrib. Sebab kalau sebelum tu, tak sah Zakat Fitrah mereka sebab belum masuk Ramadan.

Jadi disebabkan aku memang nak Solat di Masjid Negara, jadi terpaksa bawak Macbook Pro aku sekali. Lepas selesai solat terus aku buka Fitrah online dan testing buat bayaran. 

Jadi seperti tahun-tahun lepas memang aku jadi orang pertama yang bayar Zakat Fitrah di Selangor (yeay!). Sebab aku yang enablekan bayaran tu kat online dan penolong amil fitrah pun belum start kutip lagi Zakat Fitrah.
 
Aku share sikit suasana malam pertama Ramadan di Masjid Negara. 

Semoga Ramadan tahun ini lebih baik untuk kita dan keluarga kita semua. Kita jadi muslim lebih baik apabila keluar dari bulan Ramadan ini, Ameen!

Aku banyak benda nak cerita tapi malas nak taip. Lenkalilah.

Wassalam.

18 November 2020

Gambar Umrah menggunakan iPhone 5s

 Assalamualaikum wbt,

13 November 2020 lepas iPhone 12 series keluar. Kebetulan masa kemas stor rumah, jumpa balik iPhone 5s yang dah lama tak digunakan.

Bila aku on kan boleh plak hidup. Cuma battery mungkin kena tukar.

Aku nak kongsi gambar tahun 2014 yang aku shoot menggunakan iPhone 5s semasa tunaikan umrah bersama wife lepas. Nak tunjukkan kemampuan iPhone 5S teknologi 7 tahun lepas.












































Bila tengok gambar-gambar ni rasa rindu sangat dengan Haramain. Rindu suasananya dan kenikmatan beribadah tanpa gangguan. Rindu nak melawat Rasulullah dan ketenangan ketika berada di Masjid Nabawi.

Tentang gambar pula, kalau tukar phone yang baru dan lebih bagus, mesti boleh dapat shoot gambar yang lebih baik dan cantik lah sepatutnya, hehe. 

Semoga Covid-19 ni segera berlalu pergi dan kita semua dapat tunaikan haji dan umrah seperti biasa, Ameen! 

Wallahua'lam.



01 August 2020

Raya Aidiladha 2020

 Bismillahirrahmanirrahim,


Ya Allah, memang aku update blog ni setahun berapa kali je lah. Tahun ni Raya Korban semua buat kat kandang lembu. Dah takde korban di masjid seperti biasa sebab musim PKP masib berisiko.

Tapi jujurnya aku rasa macam lebih baik buat kat kandang.

Sebab lebih mudah nak sembelih lembu tersebut, tools semua mencukupi, nak melapah senang dan paling penting lebih laju nak selesaikan seekor lembu.

Sebab jatuh hari Jumaat, dari pukul 9:30 pagi selepas solat raya sampai 12:00 tengahari boleh dapat 10 ekor lembu.

Layan sikit gambar sepanjang Raya Raji lepas.
















Sehari lepas Raya Haji tu, family aku buat korban sendiri sesama ahli keluarga kat rumah.


Semoga semua amalan korban kita diterima Allah, Ameen!