01 April 2019

Trip Terengganu #teamjawe 2019

Bismillahirrahmanirrahim,


Cuti sekolah lepas kitorang jalan-jalan ke Terengganu. Seramai 5 buah keluarga teamjawe join percutian kali ini. Sebab Cot orang Terengganu, jadi memang memudahkan kitorang semua kat sana. Kat sana selama 3 hari 2 malam bermula 28 Mac 2019 lepas.

Kitorang bertolak pukul 12 tengah malam dari KL dan sampai Terengganu dalam Subuh camtu. Itupun termasuk minum-minum dan berhenti beberapa kali kat Hentian Rehat. Maklumlah ramai askar join sekali.

Akupun malas nak taip ni,haha. Jadi bagilah sikit gambar highlight sepanjang percutian tersebut untuk rekod masa hadapan.

















Semoga persahabatan kami semua ini berkekalan sampai akhir hayat dan seterusnya ke syurga, Ameen.


Wallahua'lam.

22 February 2019

Orang Bandar vs Orang Kampung

Bismillahirrahmanirrahim,

Sebesar-besar banglo mewah orang bandar, masih milik bank....
Sekecil-kecil rumah papan orang kampung, tinggal di rumah di tanah sendiri.

Sebesar-besar kereta orang bandar, geran masih berada di bank....
Sekecil-kecil motosikal cabuk orang kampung, geran sudah berada di tangan

Sekaya-kaya orang bandar, kaya dengan duit personal loan, kad kredit dan hutang keliling pinggang...
Semiskin-miskin orang kampung, tiada hutang yang menjerut.

Sekaya-kaya orang bandar tinggal di kondominium mewah; bumbungnya lantai rumah orang bawah, lantainya pula bumbung rumah orang bawah dan dindingnya pula dinding rumah orang jiran sebelah.
Semiskin-miskin orang kampung tinggal di rumah papan; bumbung, lantai, dinding milik sendiri.

Sekaya-kaya orang bandar memiliki kenderaan mahal tetap bergerak 10km sejam di tengah-tengah kesesakan di hutan batu....
Semiskin-miskin orang kampung memiliki kapcai boleh merempit membelah bendang!

Sekaya-kaya orang bandar, halaman rumahnya sempit berpagar...
Semiskin-miskin orang kampung, halamannya seluas saujana mata memandang tanpa pagar batu

Sekaya-kaya orang bandar, ke coffee house order steak dan kopi bayar guna kad hutang...
Semiskin-miskin orang kampung, ke warung kopi makan nasi lemak daun pisang dan kopi O bayar cash!

Sekaya-kaya orang bandar, perlu beli aircond untuk sejukkan rumah tatakala tidur malam..
Semiskin-miskin orang kampung, udara segar tanpa perlu aircond mahal-mahal...

Sekaya-kaya orang bandar, rumah besar, kereta banyak, terpaksa pasang CCTV dan upah pak guard utk jaga keselamatan, dan tidur malam selalu terjaga risaukan keselamatan harta benda.
Semiskin-miskin orang kampung, tidur dengan tingkap terbuka dan tiada jaga pun tak kisah, malah dapat tidur dengan tenang.

Copy paste dari Whatsapp.

14 January 2019

Majlis Bertandang Elin & Fadzlan

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah, selesai majlis kenduri di Banting, minggu depannya majlis belah lelaki di Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya.


Abah sewa satu bas bawak jiran-jiran dan saudara mara pergi sini. Ingat tak ramai join, rupanya ramai juga yang naik bas. Itu tak masuk beberapa kereta yang ikut sekali.















Wallahua'lam.


09 January 2019

Rewang Kenduri Kahwin

Bismillahirrahmnirrahim,

Semasa majlis adik aku lepas, mak ngan abah ada buat rewang sikit untuk tetamu yang datang pada malam Hari Sabtu.

Hari Ahad kitorang buat katering je. Alhamdulillah makanan semua cukup. Ramai cakap sedap makanannya. Semoga majlis perkahwinan tersebut diberkati Allah.

Aku suka rewang ni cuma jujurnya zaman sekarang macam dah kurang sesuai. Sebab utamanya nature pekerjaan orang sekarang ni kerja bermajikan. Orang yang rewang semuanya dah berusia dan tak larat.

Mereka semua kepenatan. Orang-orang muda dah kahwin, semua dengan anak masing-masing. Tolong-tolong pun kejap je. Orang bujang pun dapat turun kejap sebab kena kerja shift dsb. Akhirnya orang berusia tu lah yang paling lama kerja. Sampai sakit-sakit badannya.

Layan sikit gambar rewang sepanjang majlis kahwin tersebut.









































Ini semua hari Sabtu je. Orang jawa buat majlis 2 hari. Sabtu dan Ahad. Hari Sabtu biasanya lepas Solat Asar camtu dah start orang datang sampailah jam 11:00 malam. Hari Ahad, kitorang buat katering pula.



Wallahua'lam.





Trip Terengganu #teamjawe 2019

Bismillahirrahmanirrahim, Cuti sekolah lepas kitorang jalan-jalan ke Terengganu. Seramai 5 buah keluarga teamjawe join percutian kali ini...