13 June 2018

Ramadan 2018

Bismillahirrahmanirrahim,


Terasa sangat cepat Ramadan berlalu tahun ini.

Dalam tazkirah yang aku dengar di akhir-akhir Ramadan lepas. Di antara tanda diterimanya taubat dan diterimanya amalan di bulan Ramadhan adalah dengan menjadi bertambah baiknya seseorang tersebut di dalam melakukan ketaatan, jauh lebih baik dari sebelum Ramadhan.

Sekitar gambar-gambar Ramadan 2018.






















Semoga segala amalan kita sepanjang Ramadan ini diterima oleh Allah. Semoga kita semua dipertemukan pada Ramadan yang akan datang.

Wallahua'lam.

14 May 2018

Elin Bertunang

Bismillahirrahmanirrahim,



Sebenarnya aku nak cerita pasal PRU14 lepas. Tapi nantilah sebab tak sempat nak fikir lagi.

Ni sekadar nak rekod je kat personal blog untuk masa hadapan. Adik aku yang 5/6 bertunang Sabtu lepas. 12 Mei 2018. Alhamdulillah. Majlis berjalan lancar. Tunangnya orang Kelana Jaya.

Semoga yang baik-baik sahaja. Dapat kenal antara satu dengan lain sebelum ikatan perkahwinan terjalin. Sebab perkahwinan ni kita nak pilih orang yang bersama kita sampai ke syurga. Aku sangat tak setuju kena kahwin sebab dah meningkat umur. Kalau tak jumpa yang sesuai boleh je memilih sehingga jumpa yang sesuai. Kerja kat Mahkamah Syariah dulu mengajar aku banyak benda.

Risau juga sebenarnya ada adik perempuan. Sebab zaman sekarang ni macam-macam fitnah akhir zaman. Nasib baik cuma 2 orang je adik perempuan aku dan dia ni yang terakhir perempuan. Baguslah, pasni suami dia kena bertanggungjawab pula.

Kitorang masak sendiri dan ada tambah sikit lauk katering. Adik beradik je yang sama-sama masak.

Layan sikitlah gambar dari kamera ni. Ada aku amik dari DSLR. Tapi belum transfer lagi.

















Terima kasih kat jiran-jiran dan saudara-mara yang sama-sama memeriahkan majlis. Semoga Allah merahmati kita semua, Amiin.



Wallahua'lam.



30 April 2018

Beli Printer.

Bismillahirrahmanirrahim,

Aku tak tahu nak update apa. Sementara aku free ni nak buang sawang kat blog jap,haha.

Saje je nak cerita pasal printer baru beli semalam ni. Canon MF633cdw. Ada beberapa perkara nak kongsi sebab aku dah survey sebulan sebelum beli. Manalah tau ada yang cari printer. Boleh jimatkan masa korang.



1. Inkjet vs Laserjet.
Aku memang pengguna inkjet printer dari dulu (yang gunakan ink cecair). Walaupun ada model yang tabung ink kat tepi printer tu (jimat beli cartridge), head printer selalu rosak. Ada color tak keluar, head tersumbat dsb. Inkjet Printer kena selalu guna supaya head tak rosak. Dah banyak kali jadi sampai penat asyik kena repair head. Laserjet ni selesaikan masalah tu.

Laserjet ni boleh print lagi laju dengan kapasiti lebih banyak. Kos per print lebih rendah. Boleh connect kat network printer (wifi). Jadi boleh print guna smartphone kita je. Boleh print Duplex (depan belakang) dan boleh scan to email. Cuma harga LaserJet biasanya lebih mahal dari InkJet.


2. Canon vs Hp vs Xerox vs Brothers
Aku survey selama sebulan sebelum beli LaserJet ni. Aku memang cari 3 in 1 (Print, Photostat, Scan). Ada yang 4 in 1 termasuk Fax (ada lagi ke orang guna Fax zaman sekarang?). Semua benda aku consider. Bukan kos pemilikan awal yang murah je, tapi kena fikirkan long-term maintenance.

Canon berikan harga yang baik (bukan yang terbaik), tapi kos toner dia jauh lebih murah (Black & White dan Color) dan mudah didapati di mana-mana kedai. Service Centre dia banyak. Dan Warranty 3 tahun On-Site. Dia datang rumah kalau call jika berlaku masalah.

Sebab ada yang kena bawak ke Costumer Service kalau rosak. Nak angkat benda ni sampai sakit pinggang aku! Nak masuk kereta punyalah susah. Warranty On-Site tu satu kelebihan.


3. Beli online tak semestinya murah. 
Aku dah survey kat semua platform mall online dari Lazada, 11street, Mudah, Lelong, eBay, Amazon, Qoo10 dan sebagainya. Selepas masukkan code diskaun semua tu harganya lebih kurang sama.

Sekali tengok kat kedai fizikal, rupanya harganya boleh dapat lagi rendah. Jauh lagi rendah dari harga terendah online boleh dapat (selepas apply code). Kalau takde Code boleh jadi mahal sangat.

Ini kali ke-4 rasanya aku jumpa benda yang aku cari di kedai fizikal lebih murah dari kedai online. Sebelum ni cari  TV, Mesin Basuh, Vacuum, Seterika dan kali ni printer. Dengan bisness online yang boom, dah ramai yang rasa harga online paling murah sehingga lupa nak tengok harga kat kedai luar.

Kelebihan beli kat kedai fizikal ni, mereka dekat dengan rumah. Warranty senang nak handle. Boleh cari kedainya kalau ada apa-apa masalah. Ada kawan beli TV online memang sangat murah, tapi seller international. Tiba-tiba rosak. Good luck nak claim! Dia suruh pos TV semula, kotak dah buang, hehe.


Ok itu je nak kongsi.


Wallahua'lam.




10 January 2018

Tahun 2018

Bismillahirrahmanirrahim,



Tiada nikmat yang lebih besar kita perolehi dalam dunia melainkan nikmat keimanan. Tanpa sedar kebahagiaan, ketenangan fikiran, ketenteraman jiwa juga merupakan rezeki terbesar yang Allah beri yang jarang kita syukuri.

Aku harap dapat memperbaiki lagi diri aku dalam tahun 2018 ini. Dapat tambah lingkungan kawan yang baik-baik, yang selalu ingatkan kebaikan, yang tegur aku bila aku malas ke surau/masjid, yang selalu ajak ke majlis ilmu, yang bila aku tengoknya aku teringat perkara baik-baik. Dapat buang sifat-sifat mazmumah dalam hati.

Kita semua sedang menjalankan takdir Allah. Berjalan siang malam atas muka bumi Allah ke sana sini melakukan apa yang kita suka. Ia bukan sia-sia. Semua akan dipertanggungjawabkan. Semua ada balasan pahala dan dosa.

Semoga Allah lindungi dan rahmati kita semua.

Jika kita mati tahun ini, mudah-mudahan Allah ampunkan dosa-dosa kita yang lepas, terima amalan pahala kebaikan kita dan juga kepada seluruh keluarga, sahabat dan muslimin muslimat yang telah meninggalkan kita lebih awal.

Wallahua’lam.

05 December 2017

Cerita Umrah Akhir Tahun 2017

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah, thumma Alhamdulillah. Aku catat ni untuk ingatan aku masa hadapan.

Allah bagi rezeki kat aku menjejaki tanah haram yang sentiasa dirindui sekali lagi. Akupun tak jangka dapat pergi seawal ini. Terpaksa tukar passport sebab nak elak bayar SR2,000 sebab dah pergi awal tahun haritu. Aku pergi dari 7 November sehingga 18 November.

Kali ini aku pergi dengan Travel Wira Saujana. Aku rasa mereka travel yang paling teratur gerak kerjanya dan pengurusan jemaah daripada beberapa travel aku pergi sebelum ini. Benda camni sangat membantu terutama bagi yang pergi kali pertama.

Ada kegembiraan yang tidak tergambar sampai ke tanah haram ini lagi. Ada kesedihan yang tidak terbendung bila melihatnya buat kali terakhir. Sama ada Kaabah di Makkah dan ketika hari terakhir meninggalkan Rasulullah di Madinah. Ia cetuskan keinsafan, kerinduan, kehambaan & menggamit hati walau beberapa kali ke sini. Air mata laju mengalir tanda sedar.



Ada ketenangan yang tidak dapat digambarkan bila berada dekat dengan Rasulullah dan para sahabat. Rasa bahagia menjadi umat akhir zaman dengan Rasulullah. Rasa malu sebab banyaknya dosa-dosa lepas. Rasa sayu dengan pengorbanan besar baginda sebarkan Islam.

Bersyukur kita dilahirkan sebagai muslim tanpa perlu melalui proses 'pencarian' yang panjang seperti sebahagian muslim lain. Ia nikmat terbesar dari Allah yang jarang disyukuri. Mari kita sama-sama berazam untuk jadi muslim yang lebih baik supaya kita semua dapat syafaat Rasulullah pada hari akhirat kelak.




Wallahua'lam.

Ramadan 2018

Bismillahirrahmanirrahim, Terasa sangat cepat Ramadan berlalu tahun ini. Dalam tazkirah yang aku dengar di akhir-akhir Ramadan lepas....