27 December 2013

Resolusi Tahun 2014

Bismillahirrahmanirrahim.

Semoga sinar 2014 akan cerah untuk kita semua.

Alhamdulillah, tinggal beberapa hari sahaja lagi tahun baru 2013 akan berakhir. Umur kita makin meningkat, kematianpun semakin hampir. Mudah-mudahan tahun 2013 memberikan kita kegembiraan, kebahagiaan dan ketenangan hidup yang kita harapkan. Semoga tahun 2014 juga lebih baik kepada kita.

Aku kena buat resolusi 2014 untuk memastikan aku sentiasa bergerak ke hadapan. Supaya matlamat hidup aku lebih jelas. Sayangnya kalau hidup kita dihabiskan untuk perkara yang tak membantu kita ketika alam akhirat nanti.

Aku harap tahun 2014 nanti aku akan buat perkara-perkara ini:


  1. Perbaiki physical well-being - Makan makanan yang lebih sihat, kurangkan berat badan. Kena lebih banyak bersenam. Kurangkankan makanan fast-food dan junk food.
  2. Tingkatkan lagi mental well-being - Sentiasa berfikiran positif, kurangkan berdebat berkara tidak bermanfaat, kurangkan ambil tahu masalah/hal orang lain, lebih banyak senyum dan menikmati hidup sepenuhnya dengan insan tercinta.
  3. Tingkatkan kewangan - Usaha elakkan berhutang kalau beli apa-apa sekalipun. Ke arah bebas hutang sepenuhnya menjelang umur 40 tahun. Tambahkan lagi simpanan dan pelaburan.
  4. Tingkatkan kerjaya - Perform lebih baik dalam kerja sedia ada. Kekalkan business sedia ada. Cari ruang business baru. 
  5. Tambah ilmu pengetahuan - Belajar skill baru dalam kerja. Belajar memasak dari wife (amin). Ambil lesen B Full. Tambah lagi bacaan buku agama. Banyakkan lagi hadir majlis ilmu. Insyaallah nak lebih dalami ilmu tasawwuf tahun 2014.
  6. Perbaiki diri - Solat di awal waktu. Solat berjemaah sekurang-kurangnya 4/5 waktu. Banyakkan berzikir dan berdoa sepanjang masa. Banyakkan bersedekah. Jadi orang yang lebih organized. Kurangkan masa di sosial media dan televisyen. Kurangkan bertangguh buat kerja. 
  7. Tingkatkan hubungan dengan manusia lain - Bagi mak duit lebih banyak setiap bulan. Jaga hubungan sesama keluarga, kawan-kawan dan sahabat. Banyakkan bantu orang lain. Kurangkan konfrontasi, mengata, mengumpat dengan orang yang tidak kenal. Tingkatkan human skill & social intelligence.
  8. Habiskan lebih banyak masa dengan insan tersayang, wife. Lebih memahami beliau dan rajin tolong basuh dan sidai kain. Lebih dekat dengan Allah dan agama. Rancang kewangan betul-betul agar dapat settle down lebih awal. 

Tujuan aku tulis ni supaya jadi peringatan kepada aku semata-mata. Semoga sahabat-sahabat aku semua diluaskan lagi rezeki yang halal dan dipanjangkan umur yang berkat. Mudah-mudahan kita lebih dekat kepada Allah dan jadi muslim yang soleh dan solehah. Wallahua'lam.

17 December 2013

Cuti sekolah Disember

Bismillahirrahmanirrahim.




  1. Alhamdulillah Allah masih beri peluang untuk aku menulis kat blog ni lagi. Ketika aku menulis ni banjir di pantai timur terutamanya di Terengganu dan Pahang semakin pulih, Alhamdulillah. Semoga ujian yang berikan kepada mereka ini digantikan dengan rezeki yang lebih baik pada masa akan datang, insyaallah.
  2. Rancangan aku untuk berjalan-jalan ke Kelantan-Terengganu juga terpaksa dibatalkan sebab banjir yang melanda ini. Kasihan wifey cuti sekolah tak dapat jalan bercuti jauh-jauh:)  Dapat jalan dekat-dekatpun takpelah.
  3. Insyaallah bermula tahun depan aku dah kurangkan tugasan wedding aku. Nak tumpukan kepada kerja hakiki aku yang semakin bertambah. Ada perancangan besar yang aku ingin lakukan tahun hadapan. Mudah-mudahan Allah permudahkan. Mohon doanya sahabat semua.
  4. Bulan Disember ini juga aku kena jaga kaunter zakat macam mula-mula kerja sini dulu. Berhadapan dengan pembayar dan penerima zakat merupakan pengalaman paling berharga yang aku perolehi sepanjang kerja di institusi zakat ni. Cuma disebabkan kesibukan kerja dalam tahun-tahun kebelakangan ini, aku tidak dapat turun sama-sama membantu petugas kaunter semasa bulan puncak Ramadan dan Disember. Insyaallah aku bertugas di kaunter zakat Puchong. Bolehlah singgah sapa yang berhampiran.
  5. Prestasi kerja aku tahun ni kurang memberangsangkan dan perlu diperbaiki. Aku sendiri tidak berpuas hati. Sebab ada kerja-kerja yang melibatkan vendor tak dapat meet target. Tanpa menyalahkan sesiapa aku rasa aku sendiri perlu lebih proaktif dan tambah ilmu dalam bidang ini. Mudah-mudahan tahun depan lebih baik insyaallah.
Wallahua'lam.

Day 8 : Social Media Detox

Bismillahirrahmanirrahim, Ayam Kegemaran Selepas 8 hari tanpa sosial media. Aku masih kena login sosial media ofis sesekala sebab...