04 March 2014

Bercuti di Cherangin Hills Resort, Janda Baik, Pahang

Bismillahirrahmanirrahim.

Pada 15 Februari 2014 lepas, aku dan wifey gi jalan-jalan kat Cherangin Hills Convention & Spa Resort di Janda Baik, Pahang. Jujurnya ni baru pertama kali aku naik ke Janda Baik, Pahang walau selalu lalu masa pergi ke pantai timur.

Sebenarnya kitorang dapat offer bilik murah daripada sahabat baik aku Cot yang ada lebihan bilik ketika mengadakan kursus ofisnya. Sebab akupun takde job minggu tu jadi pucuk dicita, ulam-ulaman, dapatlah bermalam kat sana dengan separuh harga:)

Aku cerita melalui caption gambarlah. Semua gambar unedited guna iPhone 4s

Kawasan wajib ambil gambar bila aku lalu AKLEH. Lalu sini sebab nak elak jammed di MRR2 dari Bukit Jalil


Laluan naik ke Janda Baik. Banyak juga geng rider konvoi ke sini. Geng motor besar ramai.  Mungkin sebab laluannya bengkang bengkok.

Jalan tepi laluan ke atas Janda Baik

Basically laluan ke Cherangin Hills Resort ni senang je. Sebab tak banyak simpang dan laluannya terus je dari Genting Sempah ke Pekan Janda Baik. 

Sampai kat simpang berhampiran masjid ada signboard ni dan terus naik bukit ke arah resort tersebut.
Ok, ni pemandangan dari atas resort tersebut. Agak tinggi kawasan ni berbanding kawasan kampung di bawah sana.

Otw naik ke atas nampak pondok guard ni

Camnilah rupa bentuk Cherangin Hills Convention & Spa, Janda Baik. 

Dari kawasan lobi nampak pemandangan cantik camni. 

Kawasan ni bertentangan dengan kawasan lobi tadi.

Kawasan bilik. Bilik sini selesa dan harganya berpatutan. Rasanya tak sampai RM200 untuk satu malam. Berbaloi untuk hotel taraf 3 bintang yang masih baru ini.

Ni tarikan utama kat sini sama ada kanak-kanak atau bapak budak:)

Belah petang sikit memang ramai mandi kat sini bawa anak-anak. Meriah!!

Kalau nak jalan2 sebenarnya takde banyak tempat sangat. Ada air terjun tapi kena bawa orang kampung nak pergi sebab jauh ke dalam hutan. Bahaya kalau pergi bersendirian.

Tapi sepanjang jalan ada sungai jernih yang boleh buat mandi manda. Kawasan ni 5 minit je dari resort tadi kat tepi jalan.

Kawasannya bersih dan tenang. Orang mandi mandapun tidak terlalu ramai walaupun masa ni hujung minggu pada waktu tengahari.

Haaa, ni lah jalannya tepi sungai tadi. Jalan utama, kecil je kawasannya sebab sungai tu panjang.

Tapi kalau bawa family boleh sewa pondok rehat ni. Ada beberapa jenis berbeza mengikut saiz dan harga. Kalau besar camni dalam RM60 sehari tak silap. Range harga dari RM40-80 je aritu penjual burger bagitau. Atas bawah boleh digunakan.

Satu lagi kawasan berehat untuk disewa. Tuan rumah sewa tu berhadapan je dengan sungai ni. Kalau tak guna pondok dia boleh je bawa tikar untuk duduk2 di kawasan ni.

Jambatan.

Aku rendam kaki je sebab sejuk nak mandi. Lagipun fobia dengan cerita orang yang kena kencing tikus masa mandi kat Sungai Congkak, Hulu Langat tu.

Selepas puas dating basahkan kaki kat air dan makan burger pastu kitorang jalan2 kat area kampung di kawasan sekitar. Janda Baik ni takdelah besar sangat. Rasanya takkan sesat kot kalau jalan pusing2 ni.

Cuma rumah antara penduduk kampung tu agak jarak dan ada melalui kawasan hutan. 

Ni salah satu rumah kampung. Rasa tenang je duduk sini dengan suasana yang damai.

Salah satu laluan di sepanjang kampung yang aku masuk ni. Akupun tak tahu apa nama kampung ni. Tapi sebelah buluh tu ada lagi sungai. Tapi sunyi sangat mandi kat situ takde orang.

Pondok tinggal.
Nampak rumah ni teringat zaman membesar kecil2 dahulu. Mak bakar sampah pastu kitorang adik beradik main lari-lari keliling rumah. 
Pemandangan pada waktu pagi. Memandangkan tempat ni berada kat atas bukit dan di kawasan Janda Baik yang memang tinggi jadi pagi2 sejuk. Lebih kurang macam pakai aircond pada suhu 19' jenama Toshiba. Sebab lain aircond lain dia punya suhu.

Sudut lain pada waktu pagi. Siap ada orang jogging lagi tu. Kalau bawa kasut dah join aku.

Cot dan aishah yang jadi peneman kitorang. Memandangkan ramai yang datang dari ofis cot berkursus aku takde masa jalan dan borak ngan cot sangat melainkan waktu makan, hehe.  Aqil wife aku pegang.

Pokok belakang bilik kitorang. Akupun tak tahu motif apa aku tangkap gambar ni.



Pemandangan waktu pagi sebelum matahari belum betul2 keluar masa ni. Kalau cuaca camni kat Puchong mesti aku suka nak kuar jogging pagi2, hehe.

Otw balik setelah 2 hari kat sana. Aku tak amik gambar main kolam dan makan.


Secara ringkasnya, Cherangin Hills Resort ni memang sangat sesuai untuk lapangkan fikiran dan berehat-rehat di hujung minggu. Memandangkan kawasannya dekat je lebih kurang 45 minit dari Kuala Lumpur ia kawasan yang sesuai bawa keluarga tanpa terlalu penat dalam perjalanan.

Kalau nak ke sini dari Kuala Lumpur just masuk kat Hentian Genting Sempah dan ada jalan belakang terus je naik ke Janda Baik. Memang jalannya kecil sampai korang tertanya-tanya sesat ke? Tapi sebenarnya terus je. Kalau nak naik dari perkampungan Janda Baik tepi highway tu pun boleh juga.

Jujurnya kat sini memang terlalu banyak resort, rumah tumpangan, homestay dll sampai korang boleh pergi bila-bila masa dan singgah je mana-mana lokasi. Aku kira aritu lebih 50 tempat tinggal dalam kawasan yang kecil sebegitu. Yang takde dalam internetpun banyak bersepah. Tak perlu risau.

Cherangin Hills Convention & Spa Resort ni memang terkenal dengan lokasi kursus geng kerajaan. Sebab masa aku duduk sini ada 2-3 jabatan kerajaan sedang kursus kat sini. Lokasinya menarik, ada tempat permainan, sukan dan sebagainya. Nak buat hari keluargapun boleh:)

Harap membantu sesiapa yang ingin ke Janda Baik, Pahang ni. Terima kasih Cot sudi ajak, lenkali nanti ajak lagi ye, haha.


Wassalam.


Repair Aircond

Bismillahirrahmanirrahim, Weekend lepas aku pergi betulkan kereta wife yang dah seminggu takde aircond. Dia terlibat dalam kemalangan...