13 January 2015

Kasih sayang

Bismillahirrahmanirrahim.



Kasih sayang ialah bila dalam perjalanan balik ke rumah dari ofis tiba-tiba kau sedar terlupa makan bekal yang isteri sediakan pagi tadi. Kemudian kau rela berhenti habiskan bekal tu kat tepi jalan sebelum pulang ke rumah :)

Sekian.

12 January 2015

Cerita tahun baru 2015

Bismillahirrahmanirrahim,


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.




Tiada nikmat yang lebih besar kita perolehi dalam dunia melainkan nikmat keimanan. Tanpa sedar kebahagiaan, ketenangan fikiran, ketenteraman jiwa juga merupakan rezeki terbesar yang Allah beri yang jarang kita syukuri.

Alhamdulillah.

Awal tahun ni macam cliche sangat nak cerita tentang azam.

Last year ada cerita pasal azam, pastu wife print dan letak kat bilik kerja aku :) Pastu kena perli sebab tak capai.

Antara yang aku tak capai ialah nak belajar memasak. Kalau panjang umur aku sambunglah azam tu tahun ni. Kalau nak bagi alasan memang banyak boleh beri tapi macam budak-budaklah pulak.

Memang salah sendiri :)




Aku harap dapat improve diri dalam tahun 2015 dalam beberapa bidang.

Dari sudut agama, nak paksa diri lagi untuk solat berjemaah 5x sehari di masjid/surau. Kekalkan kebaikan yang dilakukan dalam tahun ini. Tahun ini aku ingat nak belajar bahasa arab Al-Quran supaya lebih faham ketika mengaji, insyaallah. Aku juga harap dapat puasa Isnin Khamis secara konsisten tahun ini.

Dari sudut keluarga, aku nak jadi suami yang lebih baik dan pastikan keluarga aku termasuk mak abah dan adik beradik sama-sama masuk syurga. Tegur mana yang kena perbaiki dan eratkan lagi ikatan silaturrahim sesama keluarga.

Dari sudut kerjaya, belajar lagi ilmu-ilmu baru untuk tambah skill dan knowledge. Tahun lepas banyak benda baru aku belajar Alhamdulillah. Tapi tahun lepas paling banyak aku amik MC sepanjang aku kerja iaitu 7 hari sebab demam denggi.

Dari sudut kesihatan, haaa ni fokus penting aku. Awal tahun lepas berat aku 88kg. Masa Ramadan aku berjaya turun 78kg. Pas raya berat naik 83-84 dan maintain sampai sekarang. Aku harap tahun ni berat aku kekal dibawah 80kg. Kena banyak bersenam & kurangkan makan. Sekarang aku dah guna sepenuhnya brown rice menggantikan beras wangi. Mungkin ia membantu.

Dari sudut kewangan, alhamdulillah Allah berikan kelapangan dari sudut ini. Tapi aku kena lebih banyak sedekah dan memberi. Bila selalu dengar ceramah Ustaz Pahrol & Prof Muhaya buatkan aku sedar harta yang aku ada ini bukanlah milik akupun. Allah beri sebagai pinjaman nak menguji dan semua akan ditanya. Apa yang kita beri itulah yang jadi bekalan untuk kita di akhirat. Aku akan terus kekalkan investment dan hidup di bawah kemampuan.

Selain itu, aku harap dapat tambah lingkungan kawan yang baik-baik, yang selalu ingatkan kebaikan, yang tegur aku bila aku malas ke surau/masjid, yang selalu ajak ke masjid ilmu.

Aku cuba kurangkan kawan yang negatif. Aku taknak ambil tahu cerita tentang orang lain yang tidak berkaitan. Cuba elak baca komen kat status/youtube/blog yang biasanya negatif, elakkan berdebatan dan bergaduh perkara yang tidak beri manfaat.


Semoga Allah lindungi dan rahmati kita semua.

Jika kita mati tahun ini, mudah-mudahan Allah ampunkan dosa-dosa kita yang lepas, terima amalan pahala kebaikan kita dan juga kepada seluruh keluarga, sahabat dan muslimin muslimat yang telah meninggalkan kita lebih awal.





Cerita Raya 2017

Bismillahirrahmanirrahim, Raya 2017 di Kampung Matang Kunda, Bagan Datoh, Perak. Wallahua'lam.