24 August 2017

Puncak Kerjaya


Bismillahiraahmanirrahim,


Bagi kebanyakkan orang, bila ditanya puncak kerjaya mereka adalah apabila mereka dapat menjadi seorang CEO, Senior Manager, Pegawai Kanan atau dapat kerja di syarikat besar, dapat pegang jawatan penting, dibayar gaji banyak ataupun bergelar seorang jutawan berjaya bila berniaga.

Sebenarnya bila kita terlalu fokus kat urusan dunia memang benda tu yang pertama terlintas difikiran.

Aku dengar satu tazkirah tentang ini minggu lepas.

Pada pandangan ustaz tu,  'puncak kerjaya' seseorang ialah apabila seseorang itu berada dalam keadaan 'gembira' bila mereka pergi kerja setiap hari. Mereka dibayar gaji yang berpatutan untuk kehidupan yang selesa. Mereka suka melakukan kerja dan suka syarikat tempat bekerjanya.

Kerjanya juga menyebabkan dia dapat menyumbang kepada agama dan masyarakat. Tidak terlalu sibuk dan ada masa untuk tambah pahala, beribadah, tidak tertinggal atau terpaksa melewatkan solat fardhu.

Tetapi yang paling penting mereka mempunya masa untuk keluarga dan anak-anaknya. Mereka melihat anak mereka membesar, dapat didik anak dengan tangan mereka sendiri, tidak terlepas hari penting dalam event keluarga seperti hari jadi, graduation day, perkahwinan, kenduri dan sebagainya.

Pada aku, itulah puncak kerjaya yang lebih ideal.

Adalah tidak berbaloi mengejar kerjaya untuk menjadi seorang CEO, berpangkat lebih besar dan bergaji lebih banyak kalau semua kelebihan tersebut makin hilang dalam hidup.

Duit dan pangkat tidak dapat menggantikan masa bersama keluarga yang hilang, menyebabkan kita semakin jauh dari sahabat, masyarakat dan paling penting urusan agama yang makin berkurang atas kesibukan kerja.


Banyak itu tidak semestinya lebih baik, kualiti itu lebih penting dalam hidup yang singkat ini.


Wallahua'lam.24 Ogos 2017.

2 comments:

norazliza nayan said...

wahh cantiknya deco rumah bro acaiii!!!

Acaii Jawe said...

Nur - Terima kasih. Jemputlah datang beraya,hehe.

Day 8 : Social Media Detox

Bismillahirrahmanirrahim, Ayam Kegemaran Selepas 8 hari tanpa sosial media. Aku masih kena login sosial media ofis sesekala sebab...